Hoe u jam en gelei maakt

In het VK is er in ieder geval een groot contrast tussen jam en jam. Waar een jam wordt gemaakt met het hele biologische product (huiden en zaden tellen) en een jam uitsluitend wordt gemaakt van het sap dat wordt benadrukt door het natuurlijke product. Beide worden gekookt met suiker en gebruiken gewone (of toegevoegde) gelatine als geleringsspecialist. Ze worden geborreld totdat ze op het ‘instellingsmoment’ komen (een lepel van de jam of jam, wanneer deze op een virusbord wordt gelegd, vormt een huid wanneer deze met een vingernagel wordt ingedrukt).

Om een ​​jam of confituur te laten stollen heb je regelmatig 60% suiker en ongeveer 0,2 tot 0,5% gelatine nodig. Bovendien is het de bubbelcyclus die de suikers die aan de jam worden toegevoegd en de gewone suikers in het biologische product tot op dit niveau concentreert. Van deze segmenten is gelatine waarschijnlijk de belangrijkste.

Gelatine zelf is een ingewikkelde suiker die in planten wordt aangetroffen (eigenlijk een heteropolysaccharide genoemd) en is de fundamentele geleerspecialist in jam en jam. In de plant zelf helpt gelatine bij het beperken van de plantencellen en beheert het bovendien het water in de plant.

Het is ongetwijfeld gelatine die de waarneembare veranderingen bij veroudering van veel biologische producten veroorzaakt. In eerste instantie worden veel biologische producten geperst met gelatine en dit houdt het biologische product stevig en hard. Bij het rijpen wordt gelatine gescheiden in verschillende suikers door de activiteit van de eiwitten pectinase en pectinesterase, waardoor het biologische product waarneembaar milder wordt en op dat moment beter smaakt.

Gelatine is een basissegment voor het zetten van jam en jam, in die zin dat het de gelatine van het biologische product is die ervoor zorgt dat de opslag hard wordt. Op het moment dat biologisch product wordt gekookt, wordt de gelatine ervan in de vloeistof afgeleverd. Op het moment dat het arrangement afkoelt, combineren de gelatine-atomen een rooster en het is dit gelatine-netwerk dat ervoor zorgt dat de jam uithardt. Dit is de reden dat suikers expliciet bedoeld zijn voor het maken van jam, de vermeende ‘kristalliserende suikers’ of ‘suiker met gelatine’ bevatten gelatine als een toegevoegde stof (maar je hebt normaal gesproken ongeveer 60% suiker nodig om alles op zijn plaats te laten vallen).

In ieder geval bevatten veel biologische producten gewone gelatine, waarbij appels, kweeperen, pruimen, kruisbessen en sinaasappels (of ander natuurlijk citrusproduct) de meeste bevatten. Appels en abrikozen bevatten regelmatig 1% gelatine, met krabappels tot 3% gelatine. Sinaasappels veranderen ergens in het bereik van 0,5% en 3,5%, waarbij de smaak de meeste gelatine bevat. Delicaat natuurlijk product zoals kersen, druiven, aardbeien en bramen bevatten weinig gelatine en moeten ofwel geconcentreerd worden ofwel gemengd worden met appels en ander biologisch product om het hardings- of geleringspunt te bereiken. Er moet in ieder geval worden opgemerkt dat zaden regelmatig hopen gelatine bevatten, wat de reden is dat er constant druivenjam wordt gemaakt met druivenpitten en waarom pruimenzaden vaak in een mousseline-zak aan pruimenstokken worden toegevoegd. U kunt op dezelfde manier citrusreepjes toevoegen aan verschillende soorten jam om er meer gelatine aan toe te voegen.

Iets fascinerends is dat wortels tot 1,5% gelatine kunnen bevatten, dus je kunt een mousseline-zak met gemalen wortel toevoegen aan een jam of jam van een natuurlijk product om ze te helpen uitharden. Het equivalent geldt voor rabarber die bovendien ongeveer 1,2% gelatine bevat.

Om u te laten zien hoe deze cyclus werkt, vindt u hieronder een formule voor jam gemaakt van harmonieuze druiven.

Harmony druivenjam

Test de instelling door een bord in de ijskist te plaatsen. Schep een klein beetje van de jam op het bord, laat het koken en beweeg het met je vingernagel. Bij de kans dat er een gekreukte huid ontstaat, wordt op dat punt de jam voorbereid. Als dit niet het geval is, blijf dan nog 5 minuten borrelen en test nogmaals.

Schep het oppervlak op dat punt in gedesinfecteerde bakjes die 15 minuten in een fornuis op 110 ° C zijn verwarmd. Laat op dat punt 1 cm hoofdruimte toe, zet het deksel vast, laat afkoelen en bewaar het.

Voor een gelei

In het geval dat u een jam van het mengsel moet maken, voegt u op dat moment al het bladvoedsel toe aan een pan, verwarmt u tot het kookpunt, laat u het op dat moment inkoken tot een stoofpot en laat u het ongeveer 10 minuten koken, of tot het biologische product is delicaat. Plaats een jampak of een fijnmazig zeefje bedekt met een dubbele laag kaasdoek of mousseline en laat het ‘s avonds normaal uitputten in een grote kom (laat je niet verleiden om de puree met een lepel naar beneden te duwen, zal je jam bewolkt maken).

Meet de volgende dag de hoeveelheid vloeistof die je hebt en voeg 75 g suiker per 100 ml vloeistof toe. Voeg het sap en de suiker op dat moment toe aan een pan en volg de bovenstaande aanwijzingen voor het bubbelen en testen voor het zetten.

Deze richtlijnen voor jam en jam werken voor vrijwel elk natuurlijk product. De enige gedachte is hoeveel gelatine er in het bladrijke voedsel zit dat ze waarschijnlijk helemaal alleen zullen zetten.

Druiven bevatten bijna geen gelatine en het meeste van de weinige gelatine die beschikbaar is, kan in de zaden worden bewaard. Omdat dit een jam is, gemaakt met hele bladrijke voedingsmiddelen (een gestreste jam), moet extra gelatine worden toegevoegd. Je kunt verhardende suiker vervangen door de suiker in de onderstaande formule of je kunt ongeveer 45 g poedervormige gelatine toevoegen, maar ik geef de voorkeur aan de normale technieken, dus ik voeg de zaadjes weer toe aan de stick en verwerk er 2 gesneden krabappels voor hun gelatine.

Bevestigingen:

1,6 kg klaargemaakte Concord-druiven

250 ml water

1,35 kg suiker

2 krabappels (of 1 kookappel), gehakt

Strategie:

Plet de puree van de druivenhuiden in een enorme pot (bewaar de schillen). Voeg het water toe en verwarm het mengsel tot het kookpunt. Laat het af aan een stoofpot en kook, afgedekt, gedurende 5 minuten. Verplaats het mengsel naar een fijne zeef en druk door de zeef in een kom met de achterkant van een lepel (hierdoor worden de zaden verwijderd).

Doe de gestreste zaden en de appel in een mousseline- of kaasdoekpakket en bind ze stevig vast. Voeg de bewaarde schil van de druiven toe aan een keukenmachine naast een klein beetje van het sap en smeer het tot een fijne lijm. Voeg deze lijm, de gestreste puree en de zak met zaden en appel toe aan je gerecht en breng geleidelijk aan tot een bewegende bubbel. Voeg de suiker toe, herbezoek een bubbel en laat ongeveer 10 minuten hard borrelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *